نگاهی عمیق تر به پایگاه داده ها
نظریه رابطه ای برای متخصصان
نویسنده: سی جی دیت        مترجم: پویا فوده

ترجمه کتاب:

Database in Depth   Relational Theory for Practitioners  By C.J. Date

دریافت یک فصل از کتاب

در وب سایت خانه کتاب

اى اف کـاد - ارائه دهنده مدل پایگاه داده رابطه ای

سى جى دیت - نویسنده کتاب

 

ناشر: مهرگان قلم، نقش سیمرغ

فروش: کتابفروشی‌های دانشگاهی

خرید آن‌لاین:  آدینه بوک، کتابفروشی فردا (نص)


پشت جلد کتاب

 

در دنیای امروز پایگاه هاى داده همه جا حضور دارند. از سایت های بزرگ تجارت الکترونیکى مانند آمازون گرفته تا دستگاه های کوچک ام پی تری پلیر که در کف دست جا مى گیرند. عموم حرفه اى ها نمى توانند بدون دانش زیربنایى در مورد مفاهیم اساسى نظریه رابطه اى ، موفقیت زیادى بدست آورند. با این وجود امروزه بسیارى از کسانى که با پایگاه هاى داده مشغول به کار هستند ، در زمینه نظریه رابطه اى آموزش ندیده اند. در نگاه عمیق تر به پایگاه داده ها نویسنده و محقق مشهور پایگاه داده ها ، کریس دیت اصول نظریه رابطه اى را شرح داده است. این مدل برای اولین بار توسط اى اف کاد در مقاله اى در سال 1969 معرفی شد. عنوان این مقاله "استنتاج ، افزونگى و پایدارى رابطه هاى ذخیره شده در بانک هاى اطلاعاتى بزرگ" بود و زیر بناى پایگاه هاى داده با کاربردهاى گوناگون امروزى را ایجاد نمود.


در این کتاب کریس تصورات غلط بسیاری را در مورد نظریه رابطه ای ، باطل مى کند و شرح مى دهد که:

اگر شما در زمینه بانک اطلاعاتی کار می کنید نمی توانید بدون این دانستن مطالب این کتاب موفق باشید. دیت اصول اساسی را برای متخصصین -از جمله شما- به وضوح شرح داده است تا در کارتان موفق باشید. نگذارید کمبود تحصیلات در زمینه پایگاه داده ها شما را عقب بیاندازد. بلکه اجازه دهید توضیحات کریس دیت در مورد مفاهیم رابطه ای ، نظریه مجموعه ها ، تفاوت مدل و پیاده سازى ، جبر رابطه اى ، نرمال سازى و بسیارى مفاهیم دیگر ، شما را به هنگام کار با پایگاه داده ها از دیگران متمایز نماید.


سى جى دیت یکى از نخستین کسانى بود که نبوغ را در کلام اى اف کـاد تشخیص داد. وى از ابتدا با کاد همراه شد و با وى از نزدیک در سالهاى ایجاد مدل رابطه اى همکارى کرد و در ایجاد تکنولوژى بانک اطلاعاتى که مورد استفاده هر روزه ماست ، نقش به سزایى داشت. این شانس شماست که مى توانید از محضر چنین استادى استفاده کنید، آنرا از دست ندهید.


فن آوری پایگاه داده ها یکی از مهمترین و با سابقه ترین تکنیک هایی است که به صورت واقعی و جدی در ایران مورد استفاده قرار گرفته است و به جرات می توان اعلام داشت که بسیاری از  دانش آموختگان مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر و حتی مهندسی صنایع از آن برای ایجاد سیستم های کاربردی استفاده می نمایند.اگر چه بسیاری از پایگاه‌های داده تولید شده از کیفیت و کارایی نسبتا خوبی برخوردارند و توانسته‌اند بر بخشی از مشکلات موجود در صنایع و سازمان‌های خدماتی فائق آیند، ولی غالب پایگاه‌های تولید شده به علت نیاز ناگهانی و نبود متخصص با تجربه، از مبانی علمی و اصولی برخوردار نیستند.

این کتاب نوشته سی‌جی دیت و ترجمه آقای مهندس فوده برای افرادی که با مبانی پایگاه داده‌ها آشنایی داشته و حتی چندین سیستم پایگاه داده طراحی و پیاده‌سازی نموده‌‌اند بسیار مفید خواهد بود. این کتاب به آنها نگاه جدیدی از مبانی پایگاه داده القا می‌نماید و شرایطی را به وجود می‌آورد که علم و تجارب به دست آمده را به چالش کشیده و تصحیح یا تکمیل نمایند.

اگرچه این کتاب ترجمه است و مترجم برای حفظ امانت قسمتی از مطالب را آنچنان که در زبان فارسی متداول است نگارش نموده است، ولیکن اینجانب با تجربه نزدیک به بیست سال تدریس، مشاوره و اجرای سیستم‌های پایگاه داده‌ها از مطالعه این کتاب اطلاعات خوبی به دست آوردم و لذت بردم.

دکتر محمد علی نعمت بخش
دانشیار دانشکده کامپیوتر دانشگاه اصفهان


از نشریات جهان در مورد این کتاب

سى جى دیت نویسنده متن درسى استاندارد "آشنایی با سیستم هاى پایگاه داده" و بسیاری کتاب های دیگر ، اکنون کتابى نوشته  است که در آن به کاوش در تئورى مى پردازد و در عین حال همواره نگاهى به برنامه هاى کاربردى دارد. نگاه عمیق تر به پایگاه داده ها در جهت کار حرفه اى ها است و تمرین هایى بعنوان خودآموز دارد. کتاب بجاى تمرکز بر خصوصیات عجیب SQLـServer و یا MySQL ، شما را به یک محصول خاص محدود نمی کند. تمرکز کتاب بر اصولى است که در تمام پایگاه هاى رابطه اى مشترک است.
ریک واین

Software Development Magazine

دیت یکى از نخستین کسانى است که به اهمیت نظریه رابطه ای پى برد. این کتاب کوچک عصاره تمام مطالبى است که از زمان اولین مقاله کاد در سال 1969 تا به امروز آموخته ایم. کتابى سهل و ساده نیست بلکه بسیار پر مغز است. اگر شما با پایگاه هاى داده کار می کنید بایستى بدانید که آنها چگونه کار مى کنند و نه اینکه فقط بدانید چطور باید فلان کار را در سیستم شرکتى که در آن مشغول به کار هستید ، انجام دهید. دانایى شما را توانا مى کند و دیت به شما دانش مى دهد.
پیتر سالاس
UnixReview

سى جى دیت به همراه اى اف کاد (پدر نظریه پایگاه رابطه اى) ، احتمالا قدرتمندترین افراد در این زمینه هستند. بخش عمده ای از آنچه ما امروز در این مورد مى دانیم و به کار مى بریم حاصل کار این دو نفر است. این بار دیت بجاى نوشتن یک متن درسى با تاکید نقاط قوت نظریه رابطه اى ،  از این کتاب براى تجدید نظر در برخى افکار و نوشته قبلى خود استفاده کرده است. نظر من این است که دانشجویان جدى درس پایگاه داده ها باید حتما این کتاب را مطالعه کنند تا توسط یکى از اساتید مسلم این رشته در جریان امور قرار گیرند.
توماس داف
Duffbert's Random Musings